lördag 3 december 2022

Lucka 3: Kändisbarn (Ett spelledarlöst scenario skapat av mig för Sällskapet PBS ettbladsscenarioutmaning 2022)

Följande är ett av mina bidrag i Sällskapet PBS årliga scenarioutmaning 2022. Det är ett friformsscenario utan spelledare, där de enda tärningsslag som förekommer är de initiala slumptabellerna som finns till för att skapa rollpersoner. Tanken är att scenariot ska vara en budgetversion av Stjärnorna på slottet, därav den udda sändningstiden och den okända streamningplattformen. Rekommenderat antal spelare är 4-6.

Kändisbarn!

Programmets pitch

Ett antal barn till kändisar, såväl från A-listan som B- och C-listan bjuds in till ett hus, där de ska umgås, göra aktiviteter och äta middag tillsammans. Varje veckas avsnitt fokuserar på en deltagare, som får berätta om sitt liv som barn till en känd förälder, arrangera en aktivitet för de andra och slutligen samla alla vid middagsbordet för diskussioner. Det kan förekomma hemliga gäster! 


Vilka hemligheter kommer fram? Vilka barndomstrauman luftas? Vem dricker för mycket? Se Kändisbarn! på StreamPro+, nya avsnitt varje torsdag!

Om scenariot

Detta scenario är spelledarlöst, då varje avsnitt av programmet leds av en av rollpersonerna, som själva får skapa innehållet till sitt avsnitt utifrån följande punkter:

  • Aktivitet (något som har att göra med deras intresse, deras nuvarande arbete eller deras föräldrars yrke)

  • Middag (mat och dryck, en berättelse från barndomen, gärna ett trauma (det blir bra recensioner då!) och frågor från de andra deltagarna)


Slumptabeller för att skapa ett kändisbarn

Innan ni börjar spela, slå fram era rollpersoner utifrån nedanstående tabeller.


Förälderns yrke (1T6)

  1. Idrottare

  2. Skådespelare

  3. Konstnär

  4. Politiker

  5. Realitystjärna

  6. Musiker


Din sysselsättning (1T6)

  1. Sjukskriven

  2. Bartender

  3. Kriminell

  4. Jet-setter

  5. Undersköterska

  6. Samma som föräldern


Ditt främsta intresse (1T6)

  1. Poker

  2. Motorsport

  3. Fotboll

  4. Fågelskådning

  5. Datorspel

  6. Matlagning


Programmet spelas in i (1T4)

  1. en herrgård i Småland

  2. ett gammalt slott i Södermanland

  3. en hypermodern villa på Österlen

  4. ett stort torp i Norrbottens inland 

 Anknytning (1T4)

  1. Otrygg-undvikande anknytning (problem med närhet till andra, ointresserad av sociala och erotiska relationer, obenägen att dela med sig till andra.)

  2. Otrygg-ambivalent anknytning (undviker nära kontakt med andra, oroar dig för att din partner inte tycker om dig, och blir starkt förtvivlad när ett förhållande upphör.)

  3. Desorienterad anknytning (är ofta misstänksam i kontakterna med andra och kan ta rollen av förälder till sina föräldrar. Svårt att etablera långvariga relationer, svårt att förstå sammanhangen i vad du är med om, klarar stress dåligt och upplever allmän osäkerhet i sin tillvaro.)

  4. Trygg anknytning (god självkänsla, benägenhet för långvariga relationer och är öppen i ditt umgänge med vänner och närstående.)


När ni slagit fram era rollpersoner, bestäm vilket förhållande de har till varandra. Vilka är tidigare älskare? Vilka är bittra rivaler? Vilka är vänner sen innan? Vilka har samarbetat? och så vidare. Ha minst en relation till någon av de andra rollpersonerna, men se till att inte ge alltför många detaljer; det är bättre om de improviseras fram under spelets gång. 



Första avsnittet

I början av det första avsnittet presenterar sig varje kändisbarn i tur och ordning genom sin entré till inspelningsplatsen. Eftersom scenariot är spelledarlöst hjälps alla åt att beskriva omgivningarna, och använder med fördel dessa för att ytterligare göra sin entré minnesvärd. Efter att alla kändisbarn gjort sin entré börjar första aktiviteten. 


Mellan aktiviteten och middagen förekommer mellanscener, då mindre grupper av deltagare har möjlighet att träffas och prata under korta stunder. Varje avsnitt avslutas med en synk, då var och en av deltagarna själva framför kameran får berätta vad de egentligen tyckte om dagen. Sedan bestämmer spelarna vilket kändisbarn som ska hålla i nästa avsnitt, och så börjar det direkt.


Resterande avsnitt

Varje kändisbarn berättar vad de gör på morgonen, och sedan är det dags för nästa huvudperson att hålla i sin aktivitet. 


Hemliga gäster

En gång per avsnitt kan en spelare bestämma att en
hemlig gäst besöker inspelningsplatsen. Spelaren bestämmer vilken relation hen har till avsnittets huvudperson, och agerar sedan som gästen under en scen.


Sista avsnittet – Återföreningen (frivilligt)

Det sista avsnittet är ett specialavsnitt som spelas in ett halvår efter de andra avsnitten. Där får alla deltagarna träffas i en studio, se klipp från säsongen och prata om det som hänt. Glöm inte bort att ju mer drama, desto bättre tittarsiffror!


Bild genererad av konst-AI:n Dall-E 2. Prompt: 
A reality TV star, a jetsetter, a painter and a musician dining around an oak table in a fancy ballroom, photorealistic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar