tisdag 13 december 2022

Lucka 13: Lussi – ett systemagnostiskt monster (men mest till MÖRK BORG)

En av decembers finaste traditioner tycker jag är Lucia. Som många andra i min generation har jag själv lussat i barndomen, och tycker även om att titta på svt:s luciafirande. Inför advent läste jag en bok om fenomenet, Håkan Strömbergs Lucia: den svenskaste av alla traditioner, och det var fascinerande läsning!


Han leder i bevis att helgonet från 200-talets Syrakusa på Sicilien inte har något att göra med den vitklädda gestalt som tågar runt under dagens datum, förutom att denna tradition kommit att firas just idag, på Luciadagen. Vad som egentligen ligger bakom den vitklädda kvinnan med ljus i hår är svårare att härleda, men en av de teorier som Strömberg för fram är att detta ska vara kopplat till ett väsen från folktron kallat Lussi. Lussi ska vara ett kvinnoväsen som förknippats med allt från huldror och skogsrån till asynjan Freja, och i många delar av Sverige höll sig människor inomhus för att undvika att stöta på detta väsen. Namnet kan härledas till det fornnordiska ordet ljósi, ljuset, eller till Lucifer (som ju betyder Ljusbringaren), som ofta predikades om i kyrkorna. Även Adams första fru Lilith sägs ha kopplingar till Lussi.

Till denna lucka valde jag att "stata" (svengelska för att ge en varelse egenskapsvärden och färdigheter á la rollspel) en av Lussi-gestalterna. Hon går att använda i MÖRK BORG men kan säkert anpassas till andra spel där man vill ha in ett kvinnligt monster.

LUSSIBRUD 

Lussi visar sig under stjärnlösa nätter som en lång, muskulös rödhårig kvinna med kosvans. Hennes ögon lyser vita och hennes mun är fylld med alldeles för många bländvita tänder. Hon bär löst sittande kläder som för evigheter sedan var vita, men som fläckats i olika nyanser av blodrött och rostbrunt. På huvudet har hon en enkel krona av silver. I ena handen bär hon ett flammande svärd och i den andra en bricka full med ögon.

TP: 30

Rustning: Århundraden av levrat blod, -t2

Flammande svärd: 2t10+3, 1/4 chans att tända eld på offrets kläder och hår.

Bricka med ögon: Lussi har samlat in ögonen under tidigare lussifärder och dessa kan användas för att spionera och hitta blottor hos motståndare under strid.

Särskilda förmågor: 
Natten går tunga fjät Lussi och hennes anhang rör sig helt ljudlöst under fem minuter. För att någon ska höra dem, krävs ett svårt slag på NÄR.
DÖVELSKATT Lussi föder en gul katt vars mål är att befinna sig precis där en motståndare ska sätta foten. Motståndaren måste klara ett SMI-slag mot SG 14 för att inte falla raklång på marken och missa en stridsrunda. Katten verkar försvinna och komma tillbaka till verkligheten med oregelbundna intervaller.

snɾlᴉssnl uǝsnʇ sɐpuäʇ nu Ett bländande ljus sprider sig från Lussis ögon i ett klot med en radie av 10 meter. Alla som befinner sig inom klotet blir helt förblindade i T4 rundor.

LUSSIFÄRDEN

Smådemoner, svartalfer, gobliner, lyktgubbar och allehanda andra mindre odjur följer Lussis färd genom natten. Det är alltid minst 10 varelser i Lussis följe, och dessa gör sitt bästa för att skapa kaos och utsätta nattvandrare för djävulskap. I strid distraherar de motståndarna hellre än de försöker attackera dem.

Bilden av Lussi är genererad av konst-AI:n Dall-E 2. Prompt: "A female red-haired demon with white eyes surrounded by malicious goblins, in the style of Caravaggio."

Lussi is an independent production by Simon Hedman Jonsson and is not affiliated with Ockult Örtmästare Games or Stockholm Kartell. It is published under the MÖRK BORG Third Party License.

MÖRK BORG is copyright Ockult Örtmästare Games and Stockholm Kartell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar