måndag 17 december 2012

Lucka 17

I går var jag alltså hos svärisar och spelade julklappsspel. Det var väldigt roligt och en god idé om tanken på en vanlig juklappshandel och -utdelning ger dig ångest. I stället för att fokusera på vad som ska köpas till vem, så är målet här själva leken. Det krävs dock att alla är med på noterna förstås.

Julklappsspelet - regler
  1. Varje deltagare tar med sig minst ett, men gärna fler, paket. Det behöver inte vara något dyrt och nytt, utan kan vara filmer man sett, böcker man läst eller tavlor man tröttnat på. Affärer som Dollarstore och Tgr är också bra ställen att hitta klappar på! Det är roligast om alla paket är så fint inslagna som möjligt.
  2. Utdelningsrunda. Julklapparna placeras mitt på ett stort bort, och deltagarna sätter sig runt bordet. Sedan börjar någon att slå tärning (det kan vara den yngsta eller äldsta eller fulaste eller mest illaluktande eller gladaste eller den som först slår en sexa), och om hen får en etta eller en sexa så får hen välja ett paket från bordet. Om inte, går tärningen vidare medsols. Detta fortsätter tills alla paket är utdelade. Om det är någon som inte har något paket alls, så får hen ta ett paket av någon som har två eller fler.
  3. Nu är det dags för stöldrundan! Någon ställer en äggklocka på 20-30 minuter (tiden kan variera beroende på hur många som spelar) och vänder bort alla klockor så att ingen ska kunna tjuvtitta hur mycket tid det är kvar - denna runda baseras på att ingen riktigt vet det. Nu ska tärningen nämligen gå runt medsols på samma vis, men denna runda får den som slår etta eller sexa stjäla ett paket av någon annan, förutom från dem som bara har ett. Eftersom det går på tid är det brukligt att medspelarna hetsar och stressar den som ska slå, så de kan få chans att stjäla så många paket som möjligt. När klockan ringer är det slut!
  4. Nu öppnar alla sina paket i tur och ordning. Fröjd och gamman och julefrid sänker sig sakta över stugan, och i fjärran hörs bjällrors spröda silverklang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar