måndag 29 oktober 2012

Palt Är Allt


Huru man tillreder palten:
1. Ett antal råa potatisar av fast sort (t.ex. Bintje) skalas och rivs (alternativt förstörs på annat vis, i matberedare eller dylikt).
2. En mängd mjöl och en gnutta salt röres i potatismoset, tills det blir en smet som känns bra.
3. Samtidigt som paltsmeten blandas, skärs rimmat sidfläsk i små tärningar. Detta görs med fördel av den mest knivhändige i hushållet. Kom ihåg att använda ett vasst skärverktyg och att iakttaga rätt kroppshållning vid tärnandet. Om veganpalt erfordras, hoppas detta steg över.
3,5. Hej vegan! Om en djurfri palt önskas, fyll den med t.ex. malda kikärter, kidneybönor eller tofu som kryddats på önskat vis. Palt är som en tjockare potatisbaserad dumpling, vilket innebär att den kan serveras tillsammans med snart sagt alla tillbehör.
4. Under tiden detta görs skall en stor panna bräckt vatten bringas till kokningen. Om icke-vegetarisk palt önskas, ilägges en fläsksvål.
5. När så fläsk har tärnats och smet har mixtrats, så formas en kvadrat, ca 7x7x1 cm, av paltsmet, varvid en nypa fläsk placeras i mitten av kvadraten. Sedan trillas smeten försiktigt med mjölade händer till en boll, en så kallad palt. Palten placeras på en stor, fuktad träsked av modellen paltslev, och isänkes i det kokande vattnet. Där får palten ligga några sekunder, tills den mjöliga ytan har börjat ta ihop. Då kan palten varsamt lossas från sleven och låtas ramla till botten av grytan, där vattnets glada bubblor gör den sällskap.
6. Steg 5 upprepas tills all smet är slut. Då och då omröres vattnet så att palten ej fastnar på botten och gör kaos med kokningen.
7. När all palt flutit upp, är den klar att serveras med önskade tillbehör, där smör och lingonsylt får sägas tillhöra klassikerna.

Låt Er och Era vänner väl smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar