Knäck med mörk choklad(!!!) (grundreceptet snott från Norrmejerier)
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
100 g mörk choklad
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull och rör om då och då, inte för ofta för då sockrar sig knäcken. Låt koka tills smeten klarar "kulprovet" (det vill säga att en droppe smet kan formas till en hård kula i ett glas kallt vatten) eller tills den uppnår 122 grader (vilket kan vara lite knepigt att mäta eftersom termometern, i min erfarenhet, har en tendens att doppa i botten och visa fel temperatur). Nåväl, smeten bör kokas längre än 30 minuter åtminstone!
Medan smeten puttrar lägger du ut ca 70 knäckformar på en lättsmord plåt eller bricka, och så hackar du chokladen grovt. Fyll knäckformarna till en tredjedel (eller till hälften om du bara Älskar Choklad), och när smeten är klar så fyller du upp formarna med den. Använd gärna två skedar för att få upp smeten. Be någon om hjälp, så det inte blir ett Sunes Jul-moment. Efter att du fyllt alla formar, så sätter du knäcken på kylning en stund, antingen utomhus (om det är kallväder) eller i frysen. Förvara sedan knäcken i en snygg burk, med smörpapper mellan varje lager.
Vi har haft nalta (=lide) svårt att hålla oss borta från att äta för mycket knäck, vilket får sägas är en kraftig klapp på den egna axeln. Och här finns en bild på några av våra knäck!
100 mörk choklad? Vilken storlek på dom?
SvaraRadera