torsdag 18 april 2013

Hjärnfällor 1

Det finns vissa tankar som jag ofta får, vissa spår i hjärnan som verkar spelas om och om igen. En av dessa hjärnfällor är en ganska läskig tanke: när som helst skulle jag kunna vakna upp efter en tids medvetslöshet. Alltså: ena sekunden skulle jag vara medveten och i nuet, i nästa sekund någon helt annanstans, någon helt annan tid. Orsakerna skulle kunna vara många; i vissa scenarier har jag tänkt att jag blivit drogad/börjat droga, andra gånger tänker jag på att min medvetslöshet skulle kunnat bero på någon form av sinnessjukdom.
Jag tror att jag först började tänka på det här när jag läste en intervju med Ozzy Osbourne om att det fanns nåt år på 80-talet som han inte minns nåt av alls på grund av sitt missbruk. Det kan också bero på min epilepsi. Jag har haft två grand mal-anfall, det vill säga stora krampanfall där jag tappat medvetandet. Jag har helt enkelt en lucka i tiden från det att jag har börjat krampa tills det att jag vaknat till. Problemet
Nu är ju inte jag missbrukare, och har heller inga stora psykiska problem, men denna hjärnfälla är både skrämmande och intressant. Jag ska nog ändå försöka hitta strategier för att undvika den, eftersom jag känner att jag blir stressad av den. Kanske tankarna kommer sig av min stegrande dödsångest? Den kan jag kanske skriva om nån annan gång, om jag orkar.

söndag 7 april 2013

Kinesiskt dragfläsk och jättedrömmar

Jag smakade pulled pork för första gången i påskas, och det var riktigt gott. När jag kom hem från Arvidsjaur där jag firat påsk ville jag själv laga detta så populära långkok, så jag bestämde mig för att köpa fläskkarré och laborera med min Schlemmer-Topf! Jag ger er:
Kinesiskt dragfläsk
1,3 kg fläskkarré

Rub (alla mått är ca)
3 tsk medelgrovt havssalt
1 tsk chilipulver
1 tsk chiliflingor (jag använder thailändska flingor från Asien-Trading på Möllevångstorget i Malmö)
1 tsk starkt paprikapulver

Sås
1 dl Srirachasås
½ dl kinesisk sojasås
1 tsk sesamolja
1 tsk honung
3 finhackade vitlöksklyftor
1 cm färsk finhackad ingefära
½ tsk risvinäger
2 stjärnanis

Börja med att lägga lergrytan i blöt i minst 15 minuter så att den inte spricker i ugnen. Blanda under tiden ihop ingredienserna till rubben och klappa in köttet med den. Om det inte räcker till så gör en större laddning!
Rör sedan ihop såsen och smaka av. Kom ihåg att även om den blir svinstark så ska den användas till en ganska stor köttbit.
Lägg nu köttet i den blötta lergrytan, och häll på sås runt hela. Ställ in den i kall ugn och värm till 110 grader. Låt den nu stå i ugnen i kanske 8-9 timmar, med regelbunden omrörning varje timme.
Jag har själv aldrig gjort detta recept, så jag lämnar härmed in en brasklapp. Det kanske inte alls blir bra med risvinäger! Tänk om jag tog för mycket/lite stjärnanis! Prova receptet på egen risk, så att ni inte blir sura på mig. Okej? Kram puss från gräsänklingen Simon HJ


Uppdatering
I morse drömde jag att en 60 meter lång version av Lonnegan från The Sting landade med en stor Fågel Rock i ett cyberpunk-Malmö. Jag försökte bekämpa honom genom att kasta flaskor och stenar i ansiktet på honom och hans fru, men de enda som kunde klå honom var Kommunistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och SAC.

Uppdatering 2
Smakade av köttet nu efter några timmars tillagning och det smakar väldigt bra. Stjärnanis är ett väldigt bra hjälpmedel om man vill få mat att smaka kinesiskt. Ville använda sichuanpeppar också men hittade det inte i de vanliga mataffärerna.
Råkade smaka en sked spad också och tio minuter efteråt bränner det fortfarande i munnen!

Uppdatering 3
Nu har jag själv ätit två portioner av den dragna grisen, och har även bjudit en vän som åt lika många. Betyget är: svingott! Köttet blev precis lagom kryddat. Jag silade av skyn från tillagningen och använde som sås för att reglera styrkan. I morgon ska jag bjuda en pappa och hans snart ettåriga dotter på detta, och kommer då få höra ännu några omdömen om min kokkonst. Väl mött i grisadjungeln önskar Sirrre!